این کتاب اولین سری از سه گانه «نیاکان ما» است (کتابهای بعدی این مجموعه «ویکنت دو نیم شده» و «شوالیه ناموجود» هستند) داستان در مورد پسرِ یک خانواده نیمه اشرافی به اسم «کازیمو» است که در سن دوازده سالگی به خاطر لجبازی با خانواده، تصمیم میگیرد بالای درختان زندگی کند. اما پس از مدتی تصمیم میگیرد هرگز پایش را روی زمین نگذارد. راوی داستان برادرش محافظه کارش است که به صورت دانای کلِ محدود داستان را روایت میکند.
برخی از جملات کتاب
- کارهای برجستهای که آدمی به پیروی از وسوسهای درونی میکند باید ناگفته بماند؛ همین که آن را به زبان بیاوری و از آن لاف بزنی چیزی بیهوده و بیمعنی جلوه میکند و پست و بیمقدار میشود. (ص 66)
- شمار زغالکاران بیشتر بود، ولی دزدان دریایی سلاحهای بهتری داشتند. شاید همه نه. زیرا همه میدانند که در برابر شمشیر هیچ سلاحی بهتر از بیل نیست. (ص 168)
- گفتهها و حرکتهای همهی آن رانده شدگان حالتی غمگین و افسرده داشت که تا اندازهای طبیعی بود، اما ساختگی نیز مینمود: بسیار دیده شده است که مردمانی که برای آرمانی نه چندان روشن و مشخص مبارزه میکنند مجبورند برای گنگی و سستی انگیزههایشان ظاهری جدی به خود بدهند. (ص 191)
- جایشان تنگ بود و گهگاه یکدیگر را در برمیگرفتند. لبانشان به هم رسید. نخستین بوسه را کوزیمو زد. بدینگونه عشقشان آغاز شد. کوزیمو خوش و گیج و منگ بود؛ دختر نیز خود را خوشبخت حس میکرد، اما هیچ شگفت زده نبود (دختران هیچ کارشان اتفاقی نیست). (ص 194-195)
- آنچنان از ساختن چیزهای تازه خوشش میآمد که حتی برای کارها و مراسمی هم که نویسندگان مورد علاقهاش آنها را ناپسند میدانستند وسیله لازم را ساخت. از جمله چون میدید که بسیاری از آن رانده شدگان مومناند و میخواهند هر هفته آیین «اعتراف» را به جا آورند، سوراخی در تنه درختی کند و پردهای از آن آویخت و آن را به صورت «اعترافخانه» درآورد. (ص 197)
مشخصات کتاب
عنوان: بارون درخت نشین
نویسنده: ایتالو کالوینو
ترجمه: مهدی سحابی
نشر: نگاه
320 صفحه
چاپ 1391
قیمت: 14000 تومان
پ.ن: تقریبا شبیه بقیهی کارهای کالوینو است. روایتِ روان داستان و زبان طنز از نکات خوب کتاب بود. اما به نظرم داستان کمی طولانی شده بود و از یک جایی به بعد جذابیتش کم میشد.