کتاب «ظرافت جوجه تیغی» دو راوی دارد؛ اولی پیرزنی پنجاه و چهار ساله، باهوش، اهل ادبیات و هنر، که سرایدار یک ساختمان مجلل در بالای شهر است. او دلش نمیخواهد بقیه اهالی ساختمان به هوش و علاقهمندیهایش پی ببرند به همین دلیل یک زندگی مخفی و پنهانی دارد تا دیگران او را به شکل یک سرایدار پیر و ابله ببینند. دومین راوی دختر نوجوان و باهوشی است که در یکی از آپارتمانهای همان ساختمان زندگی میکند. او بسیار گوشه گیر است و نمیتواند آدمهای اطراف و مخصوصا اعضای خانواده خود را تحمل کند به همین دلیل قصد دارد در روز تولدش خودکشی کند و خانه را به آتش بکشد!
برخی از جملات کتاب:
- خانم میشل ظرافت جوجه تیغی را دارد: از بیرون پوشیده از خار، یک قلعه واقعی نفوذ ناپذیر، ولی احساسم به من میگوید که از درون او به همان اندازه جوجه تیغی ظریف است، حیوان کوچک، بیحال، به شدت گوشهگیر و بیاندازه ظریف.
- شاید زندگی یعنی همین: ناامیدی بسیار، ولی همینطور لحظههایی از زیبایی، که در آن لحظهها، زمان همان زمان نیست. درست نتهای موسیقی که نوعی پرانتز در گذر زمان ایجاد میکنند، تعلیق، یک جای دیگر درهمین جا، یک همیشه در هرگز.
- رنج میکشیدم بی آنکه دردی در میان باشد.
- در ساعت مردن، این دیگرانند که برای ما میمیرند زیرا من اینجا هستم، خوابیده روی سنگ فرشِ کمی سردِ خیابان و اهمیتی به مردنم نمیدهم، این وضعیت هیچ اهمیتی بیشتر از دیروز ندارد. ولی دیگر من آنهایی که دوست دارم نخواهم دید و مردن این است.
- فقط یک دوست داشته باش و او را خوب انتخاب کن.
- هوشمندی در نفس خود هیچ ارزش و سودی ندارد. آدمهای هوشمند بودهاند که تمام عمرشان را، به عنوان مثال، وقف مسئله جنسیت فرشتگان کردهاند.
- تدوین والاترین مفاهیم از بررسی پیش پا افتادهترین جزییات آغاز میشود.
- هر چیزی به وقتش میآید برای کسی که میتواند منتظر بماند. (برگرفته از کتاب جنگ و صلح در متن کتاب)
- چون ما سرایدار بودیم، یه نظر میآید که پذیرفته شده است که مرگ برای ما در روند طبیعی امور قرار دارد و چیزی عادی و پیش پا افتاده است حال آنکه برای داراها چیزی غیر عادلانه و واقعهای ناگوار شمرده میشد.
........................................
پ.ن: این کتاب را «مرتضی کلانتریان» ترجمه کرده و توسط انتشارات «کندوکاو» منتشر شذه است.
پ.ن.ن: عنوان فرعیِ «یک وحشی متمدن» از دیالوگ یکی از شخصیتهای کتاب گرفته شده است.
پ.ن.ن.ن: تصویر سمت چپ مربوط به نویسنده کتاب «موریل باربری» است.